5 عملی که نباید در خودروهای اتوماتیک انجام داد!

اختراع موتورهای گیربکس اتوماتیک انقلابی در دنیای موتور ایجاد کرد و باعث شد رانندگی آسان‌ تر و لذت‌ بخش‌ تر باشد. بخصوص برای کسانی که تازه شروع به رانندگی ‌می‌ کنند، انتخاب یک خودرو با گیربکس اتوماتیک معمولا ارجحیت دارد. دلیل آن نیز بسیار ساده است، چون رانندگی با خودرو اتوماتیک آسان‌ تر است. علاوه بر این برای سفرهای طولانی به طور کلی راحت‌ تر است. با این حال این اختراع با چالش‌ های جدیدی نیز همراه است و کنترل نادرست این وسایل نقلیه هنگام رانندگی می‌ تواند به هزینه‌ های سنگین منجر شود.

در ادامه این مطلب 5 عملی را که هرگز نباید در یک خودرو دنده اتوماتیک انجام دهید، برای شما ارائه خواهیم داد. با دانستن این موارد می‌ توانید مانند یک حرفه‌ ای رانندگی کنید و از ارتکاب اشتباهاتی که منجر به هزینه‌ های سنگین می‌ شود، خودداری کنید.

5 کاری که هرگز نباید در یک خودرو دنده اتوماتیک انجام دهید:

  1. خلاص گیربکس در حین حرکت
  2. تعویض حالت دنده در حین حرکت خودروهای اتوماتیک
  3. استفاده از حالت خلاص ( N یا Neutral)
  4. خلاص کردن برای توقف‌ های کوتاه خودروهای اتوماتیک
  5. توقف کامل با دنده p
  • خودروهای اتوماتیک را در سراشیبی خلاص نکنید.

بسیاری از رانندگان به اشتباه معتقدند که در سرازیری رفتن با دنده خلاص می‌ تواند در مصرف سوخت صرفه‌ جویی کند. آنچه شما نمی‌ دانید این است که قرار دادن خودروی دنده اتوماتیک خود در حالت خلاص فقط سرعت آن را کم می‌ کند و در مصرف سوخت هیچ صرفه جویی انجام نمی شود. همچنین گیربکس خلاص، کنترل خودرو را از دست شما خارج می کند. این بدان معناست که در موارد اضطراری، ممکن است قادر به کنترل آن نباشید. شما زمانی که خودرو را در سراشیبی خلاص می‌ کنید، باعث از کار افتادگی روغن گیربکس نیز می‌ شوید.

بنابراین اگر در سراشیبی رانندگی می‌ کنید باید چکار کنید؟

شما باید به جای استفاده از حالت خلاص، از شیفت 1 و 2 به صورت دستی استفاده کنید. ترمز گرفتن را به موتور بسپارید و هرگز به لنت ترمز اعتماد نکنید.

  • قبل از تعویض دنده، خودرو را کاملا متوقف کنید

خواه ناآگاهی باشد یا فقدان مسئولیت، بعضی از افراد قبل از اینکه خودرو آنان کاملا متوقف شود، دنده عوض می‌ کنند. به عبارت ساده‌ تر، در حین حرکت خودرو، گیربکس خود را خلاص می‌ کنند. هرگز نباید دنده خودرو اتوماتیک را عوض کنید؛ مگر اینکه ابتدا خودرو خودتان را متوقف کرده باشید. قبل از تغییر درایو به عقب یا برعکس، باید وقت بگذارید تا کاملا متوقف شوید. به این دلیل که برای توقف خودرو شما از گیربکس استفاده نمی‌ کنید بلکه از ترمز استفاده می کنید. جعبه دنده در خودرو اتوماتیک برای تعویض دنده طراحی شده است، در حالی که ترمز برای متوقف کردن خودرو طراحی شده است. به عنوان مثال در حالت دنده عقب قرار دارید و می‌ خواهید از پارکینگ خارج شوید، باید بین تعویض دنده‌ ها کاملا ترمز کنید تا اطمینان حاصل کنید که سیستم انتقال قدرت آسیب نبیند.

ممکن است شما در بعضی مواقع عجله داشته باشید اما این سوال مطرح می‌ شود که چرا می‌ خواهید به جای ترمز، از جعبه دنده اتوماتیک برای متوقف کردن ماشین استفاده کنید. این عمل منجر به سایش گیربکس می‌شود و ممکن است مجبور شوید برای کل سیستم جعبه دنده و تعویض آن، هزینه زیادی صرف کنید.

  • استفاده از حالت خلاص برای لانچ کردن

اگر می‌ خواهید تا زمانی که ممکن است، خودرو شما عمر کند و دوام بیشتری داشته باشد، پس هرگز خودرو خود را لانچ نکنید. قطعا این مورد فشار زیادی به ماشین شما وارد می‌ کند. نکته‌ ای که در بین افرادی که با خودرو اتوماتیک رانندگی می‌ کنند بسیار رایج است، این است که آنان ابتدا خودرو را در حالت خلاص قرار می‌ دهند و سپس خودرو را گاز می‌ دهند. این حرکت به گیربکس اتوماتیک آسیب بزرگی خواهد رساند که هزینه زیادی را در بر خواهد داشت. روش صحیح برای انجام این کار این است که گیربکس را در حالت D یا Drive درایو قرار دهید و رانندگی کنید. به طور خلاصه بعضی افراد دنده را در حالت خلاص یا N قرار داده و با افزایش گاز سبب بالا بردن دور موتور خودرو می‌ شوند، سپس دنده را در حالت D یا drive قرار می‌ دهند که موجب خسارات و هزینه‌ های زیادی به خودرو خود می شوند.

لانچ کردن چیست؟

لانچ کردن به معنای حرکت از حالت سکون با بیشترین گشتاور ممکن و حداقل هرزگردی است. این کار در خودروهای دنده‌ ای با بالا بردن دور موتور و رها کردن ناگهانی کلاچ انجام می‌ شود. ولی برخی افراد این عمل را نیز با خودروهای دنده اتوماتیک را مشابه خودروهای دنده‌ ای می‌ دانند. برای این کار دنده را در حالت خلاص یا N گذاشته و دور موتور را بالا می‌ برند، دنده را در حالت D یا Drive قرار می‌ دهند. البته این حرکت منجر به آسیب‌ های زیادی به گیربکس خواهد شد.

به طور کلی جعبه دنده‌ های اتوماتیک برای خودروهای درون شهری جهت آسودگی و سهولت در رانندگی طراحی شده‌ اند و برای شتاب گیری‌ های ناگهانی و رانندگی پر فشار مناسب نمی‌ باشند. البته بعضی از خودروهای اسپرت که از گیربکس اتوماتیک استفاده می‌ کنند، از آپشنی به نام لانچ کنترل بهره می‌ برند. این آپشن امکان لانچ کردن بدون فشار مضاعف را جهت شتابگیری‌ های ناگهانی به راننده خواهد داد.

  • خلاص کردن خودرو برای توقف‌های کوتاه

بعضی افراد در هنگام ترافیک و پشت چراغ قرمز، خودرو را روی حالت خلاص قرار می‌ دهند تا در مصرف سوخت صرفه‌ جویی کنند، که این عمل کاملا اشتباه است. چون در هر صورت چراغ قرمز فقط چند دقیقه طول می‌ کشد. بنابراین صرفه‌جویی در این بازه زمانی کوتاه بسیار ناچیز است. بهتر است بدانید که هر بار برای رسیدن به چراغ‌ های راهنمایی و رانندگی دنده‌ ها را عوض کنید، آنها را در معرض سایش غیر ضروری قرار می‌ دهید. و با این کار مجبور می‌ شوید زودتر از آنچه که فکر می‌ کردید آنها را تعویض کنید.

به عبارتی دیگر هنگامی که گیربکس در حالت D قرار دارد و شما خودرو را متوقف می کنید، گیربکس در دنده 1 می ماند و تنها درگیری که در گیربکس و موتور وجود دارد، جریان های گردابی روغن هیدرولیک داخل توربین است، که آن هم به دلیل دور پایین موتور بسیار ناچیز است. در چنین مواقعی که در ترافیک یا پشت چراغ قرمز توقف کرده‌ اید، موتور را در حالت رانندگی قرار دهید و ترمز را فشار دهید و بعد از سبز شدن چراغ، ترمز را رها کرده و به رانندگی خود ادامه دهید.

  • پیش از توقف کامل خودرو را در وضعیت P قرار ندهید

خودرو اتوماتیک شما ممکن است اجازه پارک بدون توقف کامل را ندهد اما هرگز سعی نکنید این کار را انجام دهید. وقتی دنده روی حالت D قرار دارد، یک پین قفل کننده در داخل دنده به شفت خروجی گیربکس متصل می‌ شود، چرخ ها نیز به این شفت متصل هستند. پس زمانی که خودرو را پیش از توقف کامل در وضعیت p قرار می‌ دهید یا به شیوه صحیح از این وضعیت خارج نمی کنید، احتمال شکستن پین بالا می‌ رود و در نتیجه خسارات جدی به گیربکس وارد می‌ شود.

این موارد که در بالا ذکر شد شاید ساده به نظر برسند، اما ممکن است از ضرر و زیانی که به خودرو دنده اتوماتیک شما وارد می‌ کند، آگاه نباشید تا اینکه یک باره خودرو متوقف و خراب شود. این نکات ساده به شما کمک می‌ کند تا در هنگام رانندگی ایمن بمانید و طول عمر ماشین خود را افزایش دهید. دفعه دیگر که به خیابان وارد شدید، از این عادت‌ های خطرناک که عواقب پر هزینه‌ ای را برای شما به دنبال خواهد داشت، خودداری کنید.