تعمیر گیربکس

جعبه دنده گیربکس خودرو یکی از سیستم‌ های مکانیکی پیچیده استفاده شده در وسایل نقلیه است که وظیفه کنترل و انتقال نیروی تولید شده توسط موتور میل لنگ را بر عهده دارد. از آنجایی که این قسمت از خودرو در معرض اصطکاک و گرمای بیشتری قرار دارد، ممکن است زودتر از بقیه قسمت‌ ها دچار فرسایش شود. به همین دلیل است که موضوع تعمیر گیربکس و تعویض قطعات آن برای صاحبان خودرو اهمیت بالایی خواهد داشت. در صورتی که احساس کردید گیربکس خودرو شما دچار مشکل شده است، باید حتماً به یک تعمیرکار مطمئن مراجعه کرده و اقدامات لازم برای حل این مسئله را انجام دهید. ولی موضوعی که در این میان به وجود می‌ آید این است که چطور می‌ توان فهمید که این قسمت دچار مشکل شده و باید سراغ تعمیر گیربکس رفت؟
نحوه تشخیص مشکلات گیربکس
معمولا تشخیص مشکلات گیربکس برای افراد غیر متخصص کار ساده‌ ای نیست، چرا که بیشتر دارندگان خودرو اطلاعات درست و کاملی در خصوص عملکرد این بخش و اهمیت آن ندارند. معمولا مشکلات گیربکس خود را با صداهای ناهنجار و عملکرد نادرست خودرو نشان می‌ دهند. به همین دلیل گفته می‌ شود در صورتی که بخشی از خودرو شما عملکرد قبلی خود را نداشت یا روند کاری غیر عادی با صدایی ناهنجار را طی می کند، بهتر است سریعا وسیله نقلیه خود را به یک تعمیرکار مطمئن نشان دهید. فراموش نکنید که عدم توجه به تعمیر گیربکس ممکن است سایر قسمت‌ های خودرو را تحت تاثیر قرار دهد و باعث خرابی آنها شود. در چنین شرایطی باید هزینه بیشتری را برای تعمیرات خودرو پرداخت کنید. البته خرابی گیربکس علائم و نشانه‌ هایی دارد که بیشتر در خصوص آنها صحبت خواهیم کرد.
کم شدن یا نشت روغن گیربکس
یکی از نشانه‌ های خرابی گیربکس که باید حتما به آن توجه ویژه داشت و نسبت به تعمیر آن در اسرع وقت اقدام کرد، روغن دادن گیربکس است. گیربکس برای کارکرد درست به روغن واسکازین یا روغن جعبه دنده نیاز دارد. در صورتی که این روغن خالی یا کم شده باشد، موتور خودرو از کار می‌ افتد و به این صورت روند کار کرد خودرو مختل خواهد شد. همچنین دارندگان خودرو باید بدانند که روغن واسکازین به رنگ قرمز روشن است و بوییی شیرین دارد، پس در صورتی که مشاهده کردید روغن بوی سوخته می دهد و به رنگ تیره در آمده است، باید آن را تعویض کنید. برای بعضی از خودروها که امکان تعیین وضعیت روغن وجود ندارد، بهتر است به صورت دوره‌ ای برای بررسی‌ های لازم به یک تعمیرکار مطمئن مراجعه کنید.
سخت جا رفتن یا جا نرفتن دنده
این که در زمان رانندگی و به خصوص تعویض دنده شاهد این باشید که روند جا رفتن دنده سخت است، صدای ناهنجاری می‌ دهد یا با تاخیر انجام می شود؛ نشانه مشکلات مختلفی می‌ تواند باشد. اول از همه بهتر است بررسی کنید که آیا کلاچ را تا انتها فشار داده‌اید یا خیر، در صورتی روند کلاچ گیری مشکلی نداشت بهتر است سراغ گیربکس بروید. در صورتی روغن واسکازین موجود در این قسمت کم باشد نیز روند دنده دادن سخت خواهد بود. البته شاید بخش‌ های دیگر جعبه دنده دچار اختلال شده باشد و به این صورت نیاز داشته باشید که برای تعمیر گیربکس به یک تعمیرکار مراجعه کنید. در مواردی نیز مشاهده شده است که این مشکل به دلیل اختلال در عملکرد اهرم دنده، سیم کلاچ، فلایویل، صفحه سلکتور، ماهک‌ های دنده و دیسک صفحه کلاچ بوده است.
لرزش غیرعادی
اگر در زمان رانندگی احساس کردید که خودرو لرزش غیر عادی دارد یا صدای برخورد دو قطعه به یکدیگر به گوش می‌ رسد، احتمالا جعبه دنده دچار مشکل شده و باید سراغ تعمیر گیربکس بروید. همچنین در مواردی که این صداها یا ضربه‌ ها در زمان تعویض دنده احساس شوند، ممکن است منشاء این مشکل سیستم کلاچ باشد. در مواردی خاص سیستم هم سرعت کننده یا سنکرونایزر دچار مشکل شده و عملکرد خودرو را مختل کرده است؛ در این شرایط باید بخش‌ های آسیب دیده یا فرسوده تعویض شوند تا به این صورت بتوان روند استفاده از خودرو را به درستی پیش برد. در ضمن وقتی این لرزش غیر عادی به خصوص در دنده دیده شود، به احتمال زیاد سیستم گیربکس آسیب دیده است.
بوی سوختگی
یکی از دلایل به مشام رسیدن بوی سوختگی می تواند داغ شدن بیش از اندازه روغن واسکازین استفاده شده در گیربکس باشد. در چنین شرایطی باید به یک تعمیرکار مراجعه کرده و سطح روغن واسکازین خود را بررسی کنید تا مطمئن شوید که از نظر کیفیتی آیا می توان از آن استفاده کرد یا خیر. در صورتی که روغن در شرایط نامناسبی قرار داشت، بهتر است آن را تعویض کنید و وضعیت کلی گیربکس را مورد بررسی قرار دهید تا منشاء اصلی بروز مشکل داغ شدن بیش از حد روغن پیدا شود.
مواردی که تا اینجای کار گفته شد رایج ترین مشکلاتی هستند که ممکن است برای گیربکس پیش بیاید. موارد بیشتری در این زمینه وجود دارد که باید نسبت به آنها آگاهی داشته باشد که عبارتند از:
● به گوش رسیدن صدای زوزه یا ناله
● توجه به چراغ چک خودرو
● بیرون پریدن دنده
● بکسواد کلاچ که نشانه آن ایجاد صدای برخورد دو جسم در حال تعویض دنده است.
● بیرون پریدن دنده: در چنین حالتی خودرو در یک دنده خاص باقی نمی ماند.

در صورت مشاهده هر کدام از این نشانه‌ ها باید اقدام به تعمیر گیربکس کنید. در ضمن فراموش نکنید که حتما دقت کافی در زمینه انتخاب تعمیرکار داشته باشید. چرا که تعمیر نادرست گیربکس باعث بیشتر آسیب رسیدن به خودرو خواهد شد. در صورتی که سوالی در این زمینه دارید می‌ توانید با متخصصین ما در ارتباط باشید.