جلوبندی

به قسمت جلو و زیرین خودرو جلوبندی گفته می‌ شود. وظیفه این قسمت ایجاد تعلیق در هنگام حرکت کردن از روی سطوح ناهموار و امکان رانندگی راحت‌ تر است. بسیاری ممکن است سیستم تعلیق را با جلو بندی اشتباه بگیرند، اما سیستم تعلیق شامل بخش هایd مانند چرخ‌ های عقب و کمک فنر‌ها می‌ باشد. ولی جلوبندی فقط به قسمت جلوی خودرو می‌ گویند که فنر، کمک فنر، میل فرمان و فرمان نیز بخشی از آن محسوب می‌ شوند. وابستگی جلوبندی و سیستم تعلیق خودرو از این جهت بسیار اهمیت دارد که چرخ‌ های جلوی وظیفه هدایت خودرو را بر عهده دارند. همین باعث می‌ شود در این قسمت اهمیت سیستم تعلیق، بسیار بیشتر از بخش عقبی خودرو باشد.
قسمت‌ های مختلف جلوبندی خودرو
قطعات مختلفی در بخش جلوبندی خودروها استفاده شده است که بروز هرگونه اشکال در این قطعات باعث اختلال در رانندگی خواهد شد. شناخت این قطعات برای صاحبان خودرو ضروری است، به همین دلیل در لیست زیر این موارد را خدمت شما معرفی می‌ کنیم:
● رام
● سیستم چرخ‌ های خودرو
● بلبرینگ و توپی چرخ ها
● میل موج گیر و میل تعادل
● طبق
● شغال دست و سگ‌دست
● فنر و کمک فنر‌های جلویی
● سیبک ها
● اکسل
● سیستم تعلیق قرار گرفته در بخش جلوی خودرو
● سیستم فرمان که شامل فرمان و میل فرمان یا سایر قسمت‌های وابسته به این بخش است

زمانی که گفته می‌ شود جلوبندی خودرو دچار مشکل شده است، معمولاً یکی از قطعات بالا نمی توانند عملکرد درستی داشته باشند. خراب شدن جلوبندی معمولاً با علائمی همراه است که آنها را با هم بررسی خواهیم کرد.
نشانه‌ های خرابی جلوبندی خودرو
جلوبندی هر خودرو در در برقراری تعادل وسیله نقلیه نقش بسیار مهمی دارد. این نقش به خصوص در زمان‌ هایی که از روی سطوح ناهموار رد می‌ شوید، بیشتر به چشم می‌ آید. به همین دلیل وقتی که جلوبندی خودرو خراب می‌ شود، راننده به محض عبور از مکان‌ های ناهموار می‌ تواند تشخیص دهد که وضعیت هندلینگ یا برقراری تعادل در خودرو با مشکل مواجه شده است. علاوه بر این علائم دیگری وجود دارد که اگر آنها را مشاهده کردید، بهتر است سراغ تعمیر جلوبندی خودرو خود بروید. بی‌توجهی به این نشانه‌ ها ممکن است به مرور زمان به سایر قسمت های خودرو آسیب بزند و مجبور باشید هزینه بیشتری را برای تعمیر بپردازید. در ادامه نگاهی به علائم خرابی جلوبندی خودرو می‌ اندازیم.
انحراف خودرو در پیچ ها
اگر در زمان دور زدن احساس گردید که خودرو عملکرد مخالف با فرمان دادن شما دارد، احتمالا بخشی از جلوبندی با مشکل مواجه شده است. جلوبندی خودرو تاثیر زیادی در روند بالانس خودرو، مرکز تعادل، زاویه لاستیک‌ ها و سیستم فرماندهی دارد. بروز هرگونه مشکل در این بخش‌ ها باعث می‌ شود که احساس کنید خودرو شما فرمان پذیری خود را از دست داده و روی آن کنترل کافی ندارید. به عنوان مثال وقتی میله فرمان آسیب ببیند، شاهد تاخیر و اصطلاحاً تنبلی در پاسخ دهی سیستم فرمان خواهد شد. از سوی دیگر وسیله نقلیه زمانی که در حال دور زدن می‌ باشد، نمی‌ تواند به صورت کامل با نیروی گریز از مرکز مقابله کند و بدنه خودرو را ثابت نگه دارد. بروز چنین مشکلاتی در مراحل اولیه باعث می شود روند رانندگی کمی سخت باشد، اما در صورت عدم رسیدگی به این مسائل شاهد افزایش خطر واژگونی خودرو در پیچ‌ ها خواهید بود. به همین دلیل بهتر است به محض مشاهده مشکلات خودرو خود را به یک تعمیرکار مطمئن بسپارید.
انجام آزمایش تکان برای تست جلوبندی
انجام آزمایش تکان برای پی بردن به مشکلات جلوبندی یکی از روش های ساده می‌ باشد که برای تمامی خودروها قابل استفاده است. روند انجام این آزمایش چنین است که وقتی خودرو در یک مکان صاف ایستاده، باید وزن خود را بر روی جلوبندی انداخته و چند بار قسمت جلوی خودرو را به سمت پایین فشار داده و آن را رها کنید. سپس این مراحل را با بخش عقبی خودرو نیز انجام دهید. در صورتی که بعد از انجام این مراحل مشاهده کردید که خودرو بیش از دو یا سه بار بالا و پایین شد، یعنی سیستم تعلیق خودرو به مرور زمان فرسوده شده است.
سایر نشانه‌ های فرسوده شدن یا خرابی سیستم تعلیق و جلوبندی خودرو که رانندگان حتما باید به آن‌ها توجه کنند عبارتند از:
● مشاهده روغن زدگی در کمک فنرها و سایر قطعات جلوبندی خودرو: بهتر است هر از چند گاهی قسمت زیرین خودرو و جلوبندی آن را مورد بررسی قرار دهید. در صورتی که در این بررسی‌ مشاهده کردید فنر یا کمک فنر‌ها چرب و روغنی به نظر می‌ رسد، پس احتمالا این قسمت‌ ها دچار مشکل شده‌ اند.
● آج‌ های تایر هم‌ سطح نیستند: در صورتی که بعد از مشاهده لاستیک‌ های وسیله نقلیه دیدید که آج‌ ها به شکل ناهماهنگ ساییده شدند یا قسمت هایی از تایر کاملاً صاف می‌ باشد، به احتمال زیاد سیستم‌ تعلیق مشکل دارد. در چنین شرایطی سیستم تعلیق خودرو توانایی بالانس نگه داشتن آن را ندارد و همین باعث ایجاد فشار نامساوی لاستیک‌ ها شده است. عدم توجه به این موضوع ممکن است به مرور زمان سیستم فرمان و کلیه قسمت های جلوبندی را تحت تاثیر قرار داده و باعث خرابی آنها شود.
● در زمان سوار شدن روند حرکت خودرو خشک و خشن است: فرسوده شدن اجزای سیستم تعلیق و جلوبندی به مرور زمان باعث می‌ شود حرکت خودرو بسیار خشک باشد. به این صورت که در زمان حرکت کمترین تکان‌ ها به داخل اتاق خودرو منتقل شده و معمولاً صدای زیادی هم در کابین خودرو به گوش می‌ رسد.
در صورت مشاهده هر کدام از نشانه‌ های بالا احتمالا جلوبندی خودرو یا سایر قطعات مربوط به آن دچار آسیب دیدگی شده‌ اند و بهتر است هرچه سریعتر نسبت به تعمیر این قسمت‌ ها اقدام کنید.